Translate

Monday, 29 December 2014

Malam Pertama di alam kubur

wingi-wingi.blogspot.com

Terbangun tengah malam, then tengok jam..

“laa baru jam3?? Xpa sambung tidur, nak sambung mimpi”

Dengar azan subuh..

“Ermm..awalnya azan..xpa2 tidur lagi 5 minit..baru solat”

Tengah bukak fb..azan zohor..

“Alahai azan pulak..jap2..tengok status si joyah dulu”

Tengah berkowl dgn boy/girlfriend..azan asar..
               
             “Alaa azanlah pulak..u nanti kowl balik kt sini azan dah x baik bercakap time azan (trip    
               islamik)”

Saturday, 13 December 2014

Saat ini...


Bagaimana saat ini..
cuba kau renungkan..

Bagaimana saat ini perutmu sedang kekenyangan..
sedangkan diluar sana banyak saudara mu yg tiada apa-apa dapat dimakan..
Bayangkan saat ini engkau di tempat mereka yang terlalu kelaparan di tepi2 jalan
dikala pekat malam..

Friday, 19 September 2014

Pesan Nabi: Menikahlah dengan Wanita yang Penyayang

Seorang istri yang penyayang yaitu perempuan yang mengasihi dan mencintai suaminya, serta mengerahkan segenap kemampuan untuk membuatnya ridha.
Seorang istri yang penyayang selalu berusaha memperhatikan suaminya, meliputinya dengan kasih sayang, cinta dan perhatian, bersungguh-sungguh untuk patuh dan mendapat ridhanya, demi terwujudnya tujuan utama pernikahan yaitu ketentraman.

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 23)


Natalie meletakkan makanan di mejaku. Aku perlahan-lahan memicit kepalaku yang berdenyut-denyut. Tekakku masih terasa mual terhidu bau ikan goreng di gerai makan tadi.

You okay ke ni? Risau I tengok. Baik you pergi klinik. I tawarkan diri temankan you lepas kerja ni?” dari riak wajah Natalie terlihat kerisauan seorang sahabat.

Sunday, 24 August 2014

Signature Dish: Sausage Tortilla Wrap



Signature Dish kali ini bertemakan Mexico style iaitu Tortilla ataupun roti pita. Saya ingin kongsikan cara mudah untuk membuat roti pita dan inti yang mudah untuk di hidangkan bila-bila masa.

Friday, 22 August 2014

Kerana Mereka Datang Dari 'Jauh'


Bismillah..

Ramai yang bertanya pada saya sendiri, mengapa kebanyakkan entry pasal mualaf?

Jawapan saya mudah, kerana mereka datang dari 'jauh'..

Mungkin ada yg bingung dgn jawapan saya, namun itulah istilah yang sesuai saya gunakan. Tidak ramai tahu di sebalik wajah yg tenang melafazkan syahadah, ada cerita bagaimana mereka 'pulang' di jalan sebenar.

Thursday, 21 August 2014

HIMC: Mari Mencuba Pelbagai Gaya Masakan!



Selalu menyediakan masakan secara bergoreng? Mungkin pilihan ini bagi anda sihat walaupun menggunakan minyak tanpa kolestrol? Sebenarnya, semua minyak berasal daripada tumbuhan tidak mengandungi kolestrol. 

Namun, perlu berhati-hati kerana setiap jenis minyak masak mempunyai tahap tertentu (smoke point). Maksudnya disini, jika minyak itu dipanaskan melebihi had yang di tetapkan, ia akan mengeluarkan bahan toksik yang dikenali sebagai 4-hydroxy-trans-2-nonel (HNE). Bahan ini akan meningkatkan paras kolestrol dalam badan. 

Mungkin hari ini anda boleh cuba kaedah lain untuk menyediakan hidangan anda. Terdapat pelbagai cara masakan yang lebih sihat. Jom baca!
******************

Wednesday, 20 August 2014

Signature Dish: Bambangan Pickles (Jeruk Bambangan)


Dalam entre Signature Dish kali ini, saya nak ketengahkan makanan traditional suku kaum Kadazandusn di Sabah iaitu Jeruk Bambangan.

Dalam entre yg lepas di dalam Perbezaan yang Unik , bambangan adalah salah satu yang saya senaraikan.

Sedikit introduction,buah ini dalam keluarga Mangga dan nama sainstifik beliau adalah Mangifera pajang. 

So kali ini, saya nak tunjuk cara penjerukkan buah bambangan. Selamat Membaca (^_^)

Monday, 18 August 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 22)


“Alhamdulillah Kirana dah sedar” aku mengenggam tangan Kirana. Namun, Kirana menarik tangannya dan memalingkan muka. Aku sedikit terkejut. Mungkin dia terlalu letih.

“Aisyah, ibu risau Afiq dan Afiqah tak dapat susu Kirana secukupnya. Boleh tak kita susukan Afiq dan Afiqah susu formula? Kesian ibu tengok baby kembar tu.” Sayu muka ibu saat itu sambil melihat Afiq dan Afiqah.

“Ibu, saya rasa umur bayi yang belum cukup sebulan, lebih sesuai menyusu susu ibu mereka. Lebih baik untuk perkembangan mereka. Tak apalah, saya akan cuba pujuk Kirana.” Aku memberikan harapan untuk ibu Razif yang risaukan cucu kembarnya itu.

Aku dengan perlahan mendekati Razif.

Sunday, 17 August 2014

HIMC (Healthy Is My Choice) :TIPS SARAPAN UNTUK STUDENT UNIVERSITI

Assalamualaikum..

Ada apa dengan sarapan? Hari ni nak tulis entre pasal sarapan terutama kepada pelajar-pelajar universiti yang 'too busy' untuk ambil sarapan.

Masalah yg selalu buat student kurang tumpuan salah satunya di sebabkan tidak mengambil sarapan!

Yup..dulu pun sy sendiri x mementingkan breakfast..but at last..dah insaf n sedar betapa pentingnya sarapan after study byk tentang nutrition.


Mengikut kajian oleh Ann-Marie (1995), antara kebaikan bersarapan dalam jangka pendek adalah ia mampu memperbaiki konsentrasi pembelajaran, kemampuan berfikir dan kemampuan fizikal.

Wednesday, 13 August 2014

Give Him your heart and everything else will be fine



Nur Syahirah nama yang diri ini takkan lupakan. Masih terbayang wajahnya, kemanisan senyumannya. Seorang gadis yang berbangsa Kadazan.

Pagi itu aku bersiap-siap untuk berjumpa dengannya.  Fikiranku kembali ke titik perkenalan kami.

Jam menunjukkan aku telah terlewat ke tempat kerja. Aku berlari-lari anak untuk mempercepatkan masaku untuk sampai ke sana.

Cuti semester ini, aku mengambil keputusan untuk berkerja sambilan. 2 bulan lebih cuti semester inginku manfaatkan sebaiknya. Bulan puasa bukan penghalang untukku mencari pengalaman di sana.

Aku melihat ke kiri dan kananku , aku menjadi kekok melihat semua pekerja lain melihatku yang hampir di basahi peluh.

“Assalamualaikum..awak pekerja baru?”  seorang gadis yang berkulit putih, bertudung syria labuh memberi salam kepadaku.

Monday, 21 July 2014

Di Senja Ramadhan


Assalamualaikum...

Hari ini 23 ramadhan...tinggal beberapa hari lagi ia akan pergi..makin sayu hati..
Minggu ini, belum ada kesempatan untuk post my novel Seteguh Kaabah..Insyallah akan sy post secepat mungkin..

Cuti semester ini, kerja part time jadi pilihan. Walaupun gaji x sebesar mana tapi yang sedikit itu datang dari titik peluh sendiri dengan izin-Nya.

Alhamdulillah..result last semester pun dah keluar...syukur sangat2 semuanya lulus dan buat diri ini tersenyum..

Ramadhan ini..terlalu banyak peristiwa yang berlaku di tanah air sendiri dan di antara saudara kita sendiri.
Di Gaza puluhan nyawa terkorban..
Di negeri ini sendiri, Sabah, terancam keselamatan..
dan paling terkini kejadian menyayat hati MH17 yg mengorbankan lebih 200 org..

Sayu...ini ujian dan peringatan untuk kita semua..ramadhan belum berakhir..namun mengapa ingin ia tinggalkan kita...mengapa menguli kuih raya sehingga lupa amalan sendiri...?
Mengapa berbelanja hingga lupa zakat untuk sendiri?

Mengikut pengalaman sy sendiri..jgn terkejut jika masih ada yg tidak berpuasa tanpa sebab..
Antara alasan yg sy sendiri dengar...
~Lupa niat
~Mudah gastrik
~Tak bangun sahur!?

Sebenarnya..Allah sudah ciptakan tubuh kita untuk berkemampuan untuk berpuasa..kecuali yg tidak dapat berpuasa atas nasihat doktor...
Percayalah jika niat itu kuat untuk melakukan utk Dia...sudah pasti semuanya terasa ringan dan indah..

Sama2 kita muhasabah diri.....

Salam Ramadhan...semoga Lailatulqadar menjadi misi kita untuk 10 malam terakhir ini..dan amalan2nya berkekalan untuk setiap malam2 kita walaupun ramadhan telah pergi... (^_^)


Thursday, 10 July 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 21)


Wajah Afiqah yang lena di ribaanku, membuatkan aku tersenyum. Anak kecil yang baru berusia sebulan lebih seumur dengan kembarnya Afiq yang turut lena tidur di katil kecilnya. Dengan perlahan aku mengucup dahi si anak kecil ini. 

Karina masih dalam keadaan koma. Razif duduk di sisinya. Ibu Razif memelukku bahuku, melemparkan senyuman tawar kepadaku.

“Hmm..mak..dah berapa lama Kirana koma?” panggilan emak masih melekat di bibirku walaupun sudah sebulan berpisah dengan Razif.

“Dah tiga minggu Aisyah.Doktor sahkan yang Kirana menghidap penyakit Anemia semasa mengandung lagi. Haa..Kirana hilang banyak darah lepas bersalin. Kirana tak nak kena hantar kat hospital. Dia berkeras tak nak pergi. Dia tak nak berpisah dengan Afiq dan Afiqah” suara ibu Razif kedengaran hiba.

Monday, 30 June 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 20)



Surat memohon cuti ditaip kemas olehku. Impian untuk melangkah ke kota suci Mekah telah lama bertapak di hati ini. Aku segera mencetak keluar surat itu. Pintu bilikku di ketuk.

          “Hai..Aisyah busy ke? I ada belikan air untuk you” Natalie melangkah masuk ke bilikku. Rambutnya yang sedikit keemasan menyerlahkan wajah Pan Asianya. Dia meletakkan sekotak susu di atas mejaku.

          “Nah minumlah..I belanja” Natalie melabuhkan punggungnya di bangku biru.

          “You cetak apa tu?”

          “Surat cuti untuk bulan April ni.”

          “You ambil cuti? You nak pergi mana?” Mata Natalie sedikit terbeliak. Mungkin dia jarang melihat aku mengambil cuti.

Tuesday, 24 June 2014

KEISTIMEWAAN SUSU IBU DAN GARIS PANDUAN PEMBERIAN MAKANAN BAYI


Assalamualaikum...kali ini saya ingin kongsikan tentang keistimewaan susu ibu dan Garis Panduan Pemberian Makanan Bayi. Semoga bermanfaat :) 

"Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan.."
(Al-Baqarah ayat 233)

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 19)


         Aku dalam perjalanan ke rumah ustazah Fahtimah. Liza yang masih berdebar, menungguku di sana. Namun, aku terasa sakit di bahagian bawah perutku. Mukaku kelihatan pucat. Mungkinkah penyakit lamaku datang kembali?
          
          Aku membelokkan keretaku menuju ke sebuah klinik. Klinik yang masih baharu, dugaku.
         
       Aku perlahan-lahan membuka pintu kereta. Namun, kaki yang terasa lemah membuatkan aku tersungkur. Tangan kananku memeluk erat bawah perut yang terasa seperti dihiris-hiris. Badanku terasa menyentuh tanah. Pandanganku menjadi gelap.

Wednesday, 18 June 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 18)


“Yup..you got a point there. One more thing, do you believe jesus? Persoalan Natalie yang sedikit mengejutkan aku namun aku tetap tenang.

“Iya tapi bukan sebagai tuhan but as a Prophet. Try to read this book, you may learn something from it” Aku mengeluarkan sebuah buku dari begku dan menghulurkan kepadanya.

Monday, 9 June 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 17)



“Apa? Takkanlah…” Aku menjangka sesuatu, namun aku hanya pendamkan di hati.

“Siapa nama emak Adib” soalku untuk kepastian.

“Mariam binti Omar..mak dah pergi tinggalkan kami adik beradik. Mak jahat” jawapannya yang mengejutkan aku. Aku memeluknya erat-erat. Airmataku turut jatuh menitis di pipi. Allah yang mengatur segalanya. 
Pertemuan antara aku dengan anak arwah kak Mariam memberi kesan mendalam di dalam diriku. Aku membiarkan sahaja tangisan anak kecil ini di sisiku.

Tuesday, 3 June 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 16)



  
“Kaca?!”

Aisyah apa semua ni?! Kenapa ada tiga butir kaca abang jumpa kat dalam bubur yang Aisyah bawa ni? Aisyah nak bunuh Kirana ke hah?!” bentak Razif lalu melemparkan mangkuk yang masih berisi bubur itu ke lantai. Aku memandang lemah bubur yang bertaburan di lantai. 

Bunyi yang bising membuatkan bayi kembar itu terjaga. Razif menarik lenganku dengan kasar ke arah luar bilik.

“Apa yang Aisyah sakit hati dengan Kirana? Oh, tak payah nak bagitau abang. Ni mesti sebab Kirana dah lahirkan anak untuk abang kan?!” suara Razif yang tinggi membuatkan orang lain menoleh ke arah kami.

Monday, 26 May 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 15)


“Abang, macam mana keadaan Kirana?”

“Alhamdulilllah sayang.  Kirana dah selamat lahirkan anak kembar. Abang baru azankan baby baru kita tu” balas Razif yang kelihatan sangat gembira. Dia mengapai telefonnya dan menghubungi ahli keluarganya dan keluarga Kirana.

Aku turut berasa gembira mendengar berita gembira itu. Kirana bersalin secara normal walaupun melahirkan anak kembar. Kirana dibawa keluar mengunakan kerusi roda dan bayi kembarnya di letakkan di sisi. Mukanya yang masih pucat, sempat mengukirkan senyumannya kepada Razif dan aku.  Anak kembarnya masih lena tidur di pangkuannya.

Razif mendekatiku sambil memasukkan telefon di poketnya.

Friday, 23 May 2014

Potret Kehidupan



Aku melihat meja belajarku, pandanganku kosong. Fikiranku melayang semula. Pagi yang samar-samar cahayanya.

Penulisan kali ini biarlah menjadi potret kehidupanku. Menjadikan potret kehidupan orang lain sebagai warna potretku sendiri.
-Flash Back- (17/5/14)- Rumah Kebajikan Kanak-kanak,Papar,Sabah-

“Okey guys, kita akan sampai sekejap lagi. So prepare semua barang2 and pastikan xda yg tinggal” our leader bg peringatan ringkas.

Tuesday, 20 May 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 14)


“Mak adik kat mana sekarang? Adik tinggal dengan mak ke?” aku ingin tahu dengan lebih lanjut nasib kanak-kanak ini.

“Adik tinggal dengan nenek. Mak janji nak lawat kami setiap minggu. Mak cakap, dia nak cari duit. Tapi dah sebulan tak pulang-pulang lagi. Mak tak sayangkan kami. Jadi adik nak cari duit banyak-banyak supaya mak pulang. Adik nak bagi duit yang adik kumpul dekat mak,” katanya sambil mengengam erat lututnya menahan kesedihan. Dapatku lihat dari matanya, kerinduan akan ibunya. 

Tapi dimana ayahnya?

Monday, 19 May 2014

TERMOMETER HATI



"Hati harap engkau jangan begini..

Membuat hati merintih..

Menitik resah dan sedih..

Ku harap dikau akan pulih..

Bila dengan-Nya aku merintih.."

Begitulah hati..kadang-kadang mampu mempengaruhi diri dan fikiran.. kadang-kadang kita lebih ikutkan hati daripada akal fikiran..

Pelik bila difikirkan, bagaiman pendengaran kita dapat mendengar tiap inci bisikan hati kita. Ganjil bukan?
Hati tidak mampu bersuara namun tetap dapat didengari.

Monday, 12 May 2014

Selagi Ada Masa, Selagi Itu Ada Harapan

Selagi ada masa, selagi itu ada harapan

“Man, kau dengar tak aku panggil ni?” Khairul menepuk bahuku dengan kuat. Aku menolehnya sambil membuka earphoneku, muzik masih rancak terdengar.

“Apa kau nak?” Aku membalas selamba sambil melihat tabletku ditangan.

“Kau tak datangkan usrah haritu?” suaranya sedikit tinggi.

“Aku sibuk hari tu, banyak assigment” alasan yang biasa aku berikan kepadanya.

“Kau ni fikirlah sikit, assigment bukan buat kau masuk syurga pun! Kau ni aku tengok asyik dengar lagu kat telinga, main tablet setiap masa, online sana sini”  kata Khairul sambil menukar bajunya.

“Jadi assigment kau yang bertimbun belum settle tu, boleh bawa kau masuk syurga?” balasku sinis.

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 13)



Betapa hati ini terisi dengan ilmu. Rohani terasa tenang seperti ingin lagi mengorek cebisan-cebisan ilmu yang masih lagi tertanam di jurang kejahilan. Seusai majlis ilmu itu, Liza mendekatiku.

“Anthi..ana nak tanya sikit boleh?” Liza yang sedikit kerisauan. Aku memasukkan buku kecilku serta terjemahan Al-Quranku.

“Ya ukhti ada apa? Risau je ana tengok”

Monday, 5 May 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 12)



“Prang!” Pinggan di gengamanku jatuh pecah berderai di atas simen marmar dapurku membuatkan aku terjaga dari lamunan.

“Aisyah lupakanlah kisah silam. Kuatkan hati.” Desisku sambil mengeleng-gelengkan kepala. Perlahan-lahan ku kutip serpihan-serpihan kaca yang berderai. Aduh! Sekeping kaca halus menusuk di jariku, darah yang mengalir segeraku cuci dan balutkan dengan kapas.


“Sakit di hati, lebih dalam dari luka tusukan kaca ini.” Hatiku berbicara saat merenung jari yang menjadi mangsa lamunan terindah. 

**********************************************************

Saturday, 3 May 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 11)



Ukhti free tak sabtu ni? Jom kita ikut usrah ustazah Fatimah kat surau Nur Hidayah. Dah lama kita tak pergikan?” ajak Liza.
         
“Okey, InsyAllah ana pergi. Dekat surau Nur Hidayah kan?” kataku meminta kepastian
         
“Yup, betullah tu. Okeylah asif gangu anthi kerja. Take care ukhti, Assalamualaikum..” Liza mematikan talian.
            
           Sudah lama diri ini tidak mengisikan masa di majlis ilmu. Biarlah aku lupakan semua yang aku hadapi sebentar.


Abang Razif pasti suka makan ayam masak merah ni.” Desis hatiku yang berlagu riang. Sejak Kirana sudah berbadan dua, Razif sudah jarang pulang kerumah. Kerinduan hati ini hanya terpendam sahaja demi menjaga hati Razif dan Kirana.

Monday, 21 April 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 10)



Please give me a chance. Just one chance. Abang akan berlaku adil. Ini janji abang, sayang.” Pujuk Razif sambil memelukku.

“Berikan Aisyah masa,” balasku sambil melepaskan pelukkannya lalu bangkit dan menuju ke arah bilik mandi.


Malam itu, Razif tidur di ruang tamu. Tinggal aku keseorangan di kamar tidur. Mataku sukar untuk dilelapkan. Mana mungkin aku mampu tidur lena, sedangkan hati terluka pedih. Aku bangkit menuju ke bilik mandi. Air wuduk yang mengalir di wajahku seolah-olah terasa kesegarannya hingga ke hati yang pedih.


**************************************

Assalamualaikum Kirana, sihat ke?” soalku kepada Kirana yang sudah sarat mengandung lapan bulan.

“Walaikumsalam kak, sihat juga tapi masih ada morning sickness, muntah-muntah sikit” balasnya sambil memegang perutnya. Cantik senyumannya. Matanya yang sedikit sepet kerana mempunyai berdarah campuran melayu cina.

Aku tersenyum melihatnya walaupun jauh di sudut hati ingin diri ini memberikan Razif zuriat sepertinya. Namun, aku redhakan semua ketentuan dari-Nya, walaupun bukan semua wanita inginkan perkongsian.

Tuesday, 15 April 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 9)




“Hello..siapa ni?” suara Razif akhirnya muncul di hujung talian.

        
 “Isk..abang..ni Aisyah..” Aku tidak sanggup berkata apa-apa lagi. Hati ini bagai di dirobek-robek. Air mata laju menuruni pipi.

“Abang..apa semua ni bang..isk..apa yang abang buat di belakang Aisyah..siapa perempuan tu tadi..isk..isk..bagitahu Aisyah abang” Tidak dapat lagiku pendamkan isi hati ini.

Saturday, 12 April 2014

Untuk Yang Melahirkan Dari Yang Dilahirkan



Alhamdulillah..Alhamdulillah........Ya Allah..Segala Puji bagi Mu..

12 APRIL 2014

Hari yang bermakna untuk diri ini..hari yang bahagia untuk diri ini...dan hari kerinduan untuk diri ini..
Alhamdulillah..umurku telah genap 21 tahun..dengan izinNya..diri ini masih bernafas..
namun..bila datangnya hari lahir..hari seterusnya akan lebih pendek untuk dinikmati..semakin naiknya umur semakin singkat jangka hidup..

Alhamdulillah..walaubagaimana pun..sebenarnya bukan diri ini yang patut diraih..namun yang melahirkan diri inilah yang berhak diraih..

Hampir 7 tahun yang melahirkanku pergi menghadap Illahi..namun..dari saat diri ini dilahirkan hingga kini..
kasihnya tidak pernah hilang dan xkan pernah pudar...

Alhamdulillah..Allah menjagaku..menjaga hatiku..memberi hati yang tabah..
Hati ini tahu..hati ini cuba..bertahan untuk saat yang seketika ini..krna ketenangan hanya ada di sisiNya yang kekal abadi..

Semoga insan yang dibawah tapak kakinya itu ada syurga buatku..di tempatkan bersama org yg beriman...
segala titik peluhnya..air susuannya yg masih mengalir dlm darahku ini..Allah gandakan pahala untukmu wahai ibu..hati ini takkan pernah lupa untuk mengirim rindu untukmu..disetiap sujudku...engkaulah ibu yg aku sayang..............

Friday, 11 April 2014

Aku Benci Mati



Kau takutkan mati?
Aku tak takut,
Tapi aku benci mati.

Bagaimana aku tak bencikan mati,
Sedangkan semakin ia menghampiri,
Semakin aku lupa diri.

Tuesday, 8 April 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 8)



“Suami akak? Tapi kenapa kak? Kenapa sanggup pukul akak sampai lebam macam ni?” soalku sambil  membantunya untuk berdiri.

Aku membawa Kak Mariam ke pejabatku. Kelihatan dia semakin tenang. Matanya merenung jauh.
         
“Kami dah kenal lama…” Kak Mariam bersuara.
        
“Kami bercinta sejak dibangku sekolah lagi. Akak ingat, akak dah kenal dia sepenuhnya. Akak kahwin senyap-senyap dengannya setelah tamat sekolah. Mak ayah akak, suruh akak cerai dengan suami akak lepas tahu mengenai  perkahwinan kami” Mata Kak Mariam kelihatan berkaca.
            
Aku hanya diam memberi ruang Kak Mariam menyusuri waktu silamnya.

Monday, 31 March 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 7)




Telefon Razif terlepas dari peganganku. Hati ini terasa ditusuk sembilu. Siapa Kirana? Apa yang Razif sembunyikan daripada aku.
         
Assalamualaikum. Selamat pagi Aisyah. Wah, Aisyah dah sihat nampaknya. Rindu akak nak jumpa Aisyah. Kilang ni pun sunyi sangat tanpa Aisyah” Tegur Kak Mariam. Seorang pekerja kilang yang sangat mesra denganku.

 Aku lebih selesa Kak Mariam memanggilku tanpa perkataan puan, kerana Kak Mariam lebih tua sepuluh tahun dariku.


          “Alhamdulillah kak, dapat juga saya turun kerja hari ni. Eh..akak, kenapa muka akak nampak lebam? Akak jatuh ke?” Soalku kerana terlihat kesan lebam di wajahnya.

Sunday, 30 March 2014

ISTIKHARAHLAH WAHAI HATI

Istikharahlah wahai hati


Saat ini..sepucuk surat membuat hati berbolak-balik..
Di renung..di tenung..dan akhirnya termenung...
Apa yang patut diri ini lakukan...?
Saat memilih sebuah pilihan..fikiran mula menjadi letih..

Antara pilihan di hati..dan pilihan keluarga..
Mana perlu aku utamakan?
Jika di ikutkan pilihan hati..takut keluarga menyimpan kecewa..
Namun jika memilih pilihan keluarga takut hati sendiri yang lara..

Telah jauh kaki melangkah..
Semakin dekat impian dijejak..
Semakin bertakhta cinta dihati..
Mana mungkin berpisah nanti..

Melihat keluar jendela..
Silau melihat dunia..
Ya Allah..suluh hatiku untuk membuat pilihan..
Kerana hanya di tangan-Mu sebuah takdir..
Yang ada padaku hanyalah tabir..

Istikharahlah wahai hati..
Biar kepada-Nya kita merintih..
Istikharahlah wahai hati..
Biar petunjuk-Nya kita menanti..
Kerana jawapan dari-Nya pasti..

Ya Allah..
Andai jalan yang sedangku tempuh ini..
Jalan yang benar2 membawa kepada takdir-Mu..
Kuatkanlah langkah ini untuk melangkah..
Andai jalan ini tersasar dari qadak-Mu..
Kuatkanlah hati ini untuk kembali kepada-Mu..

Kiniku sujud di sejadah cinta..
Istikharah hati untuk Pemilik Cinta..
Biar petunjuk-Mu menjadi pelita..
Kerana ku pasti tidak akan ada derita..
Kerna bila sudah terlelap mata..
Pasti ada petunjuk dari-Nya..


-- ハナ --
 (30/3/14)

KERANG YANG TERBUANG



Untukmu sahabat..
tergurisnya hati ini lebih dalam utk diukur..
kekecewaan dihati ini lebih sakit utk diungkap..
andai kau mengerti 'ertinya'..
sudah pasti kau takkan dapat mengubatinya..


Persahabatan sejati bukan untuk dikhianati..
namun untuk dihargai..
Mengapa masih belum fahami?
Bukan untuk menghukum sekadar merenung..
adakah persahabatan bagimu bebanan untuk ditanggung?


Persahabatan bukan seperti kerang..
Diambil isi..kulit dibuang..
Hanya berkasih saat bersedih..
Susah disisi..senang tersisih..


Kadang2 yang tersurat lebih diambil daripada yang tersirat..
Kadang2 yang keruh lebih dikaut daripada yang jernih..
Kadang2 yang buruk lebih dipilih daripada yang indah..


Bahasa bukan dinilai dengan bunyi tapi di nilai dengan erti..
Tidak mengapa jika hatimu tidak mengerti..
Namun doa di hati ini pasti didengari..

-- ハナ --

Monday, 24 March 2014

AKU CEMBURU DENGAN BINTANG SYURGA SEPERTIMU..




Ahmad Ammar..
Betapa diri ini cemburu denganmu..
Betapa rendahnya kau letakkan dirimu..
Namun..betapa tingginya Allah meletakkanmu..

Bintang syurga..
Aku cemburu denganmu..
Kau gali sejarah islam...
Namun siapa sangka...
Engkau juga malakar sejarah islam..

Syahid buruanmu..
Mujahid pilihanmu..
Membara semangat di medan dakwahmu..
Cemburu aku cemburu..

Pujaan bidadari syurga..
Baiknya akhlakmu engkau hijabkan..
Namun..
Wanginya pekertimu Allah bukakan..
Pergimu menghidupkan banyak hati..

Mujahid yang ditangguh..
Kau hidupkan akhlak Rasulullah di hatimu..
Janji Allah kau tanam sedalamnya..
SyiarNya kau kibarkan..
Peluhmu bukan ukuran..
Sakitmu bukan pengakhiran..

Aku..
Bukanlah yang pernah mengenalimu..
Namun..
Betapa terkesannya hati ini..
Dengan kisah perjuanganmu..
Yang seumur denganku..
Ternyata kau lebih dahulu melangkau
batasmu..
Keselesaan bukan pilihanmu..
Keluhan bukan dibibirmu..
Cemburu itu yang ada dihatiku..

Pergimu bersama burung-burung syurga..
Menikmati bahagianmu di sana..
Semoga cemburuku ini..
Akan terus memburu..
Janji Allah yang Satu sepertimu..

Tenanglah kau disana....

-Lahirdarihatiku-





MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 6)



I need a rest! Please, bagi abang masa untuk terima semua ni!” Razif meninggikan suaranya. 
Aku hanya tunduk. Airmataku jatuh bercucuran. Hatiku terasa pedih kerana sebelum ini, Razif tidak pernah meninggikan suaranya kepadaku. Razif menghidupkan semula  enjin kereta dan meneruskan perjalanan.
          Sepanjang perjalanan, hanya suara radio kedengaran. Razif sedikit pun tidak memandangku. Sebenarnya, tiada siapa yang ingin mengalami ketumbuhan seperti yang ku alami ini, terutamanya ketumbuhan pada rahim. Ujian Allah tidak memilih siapa.

Monday, 17 March 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH (EPISOD 5)



Tersentuh hatiku apabila menghayati setiap lirik lagunya. Walau sekadar lagu, tapi aku tahu itu adalah luahan isi hatinya. Terima kasih abang, kerana sudi menjadikan diri ini permaisuri hatimu. Aku tersenyum bahagia.
          
Liza berangkat pulang. Hanya tinggal kerabat keluarga yang masih memeriahkan suasana. Alangkah indahnya jika arwah ayah dan emak masih ada. Tapi, Allah lebih sayangkan emak dan ayah, aku redha. Aku melangkah ke kamar tidur. 

Hiasan berwarna merah jambu menyerikan lagi kamar ini. Wangian Rosmerry membuatkan mata ini ingin terlelap. 

Sunday, 16 March 2014

CHICKEN-FOBIA





Bila cakap pasal ayam...muka terus jadi biru...
Tengok ayam KFC pun nampak macam bukan ayam..
Inilah akibatnya.trauma dengan ayam goreng!

Selasa lepas..menjadi sejarah pertama melibatkan ayam goreng..
Bila perut mula mengeluar isyarat..semua makanan nampak sedap..n yang jd pilihan hati adalah..
Nasi kerabu!
Selesai sj bca doa, ngap! Ayam goreng sudah dimulut...
Bila kunyah2...satu aroma yang sangat2......hmmm Allah ja tahu betapa harumnya ayam yg dh buruk..
Sebagai budak pemakanan..langkah pertama hidu..dan second tgk colour..sah! ayam ni dah rosak..
First thing yang bermain dikepala...Salmonela.sp..
Then..angkat pinggan jumpa owner kedai..bukan nak marah..hanya tak nak orang lain kena benda yg sama..
silap2 ada yag jadi mangsa keracunan makanan...Alhamdulillah owner tu fhm..n hope dpt lebih berhati2 dlm menyediakan makanan

Teringat berita baru2 ni tntg berita kematian kanak2 disebabkan makan ayam goreng..our nutrition lecrer sgt2 concern dgn isu ni..n bagi reminder kt kami semua tentang pentingnya keselamatan makanan

Yup..semua ni angkara MR SALMONELA.sp 
Salmonela sp ni merupakan satu mikroorganisms yg sgt2 bahaya.. dapat survive dlm pH 4.5-8.8.
Ia juga "menghuni" di dalam makanan yang mentah spt ayam.

Yg hebatnya tntg mikrob ni, ia x menghasilkan bau tapi jika ia byk di dalam daging ayam, daging ayam akan berbau dan bertukar warna merah muda pucat sampai kehijauan,so BE CAREFUL! Ia akan membunuh dalam masa 24jam atau lebih bergantung dengan kuantiti Salmonela sp dalam makanan.

Bagaimana dengan telur?
Telur juga berpotensi untuk menjadi tempat Salmonela.sp membiak jika telur mentah tidak disimpan dengan baik. Contohnya tidak didinginkan dengan baik dan disimpan terlalu lama. Jadi mungkin ada yang akan persoalan tentang mayonis yang spt kita tahu mayonis main ingredient adalah telur.
Mayonis tidak mengalami masalah ini, antara sebabnya..kerana ia ditambahkan dengan Acetic acid ataupun cuka.

Apa yg paling penting jaga KEBERSIHAN ketika masak.
Tips mudah dari saya..bila cairkan ayam atau daging beku, buang air dan pembungkus untuk elak bakteria berpindah ke bahan mentah. Elakkan mengunakan papan pemotong yang sama untuk memotong ayam dan sayur. Jika mahu gunakan satu sj papan pemotong, bilas papan mengunakan cuka atau air limau.

Subhanallah..mungkin jadi pengajaran untuk diri ini...bila difikirkan balik..Allah takkan malu mengunakan benda kecil sebagai perumpamaan...manusia bila nk menakutkan org lain akan guna benda yang besar dan yang menakutkan..tapi Allah..hanya guna benda kecil dan tidak nampak pn di mata...Subhanallah..!

“Hai manusia, telah dibuat perumpamaan, maka dengarkanlah olehmu perumpamaan itu. Sesungguhnya segala yang kamu seru selain Allah sekali kali tidak dapat menciptakan seekor lalatpun, walaupun mereka bersatu untuk menciptakannya. Dan jika lalat itu merampas sesuatu dari mereka, tiadalah mereka dapat merebutnya kembali dari lalat itu. Amat lemahlah yang menyembah dan amat lemah pulalah yang disembah. Mereka tidak mengenal Allah dengan sebenar benarnya. Sesungguhnya Allah benar benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa” (Al Hajj :73-74)





Saturday, 15 March 2014

FAILURE IS SUCCESS FEE





Kegagalan sebagai yuran kejayaan?? Betul ke?

Sebelum ke arah jawapan, saya timbulkan lagi persoalan...pernah rasa kegagalan?
Jawapan untuk kedua-dua soalan.."Ya, setiap orang PASTI pernah rasa kegagalan dan kegagalan itulah yang menjadi yuran kejayaan!"

Namun, ada juga kegagalan yang menjadi HUTANG kejayaan. Hutang? kejayaan pun ada liabiliti?

Friday, 14 March 2014

Wahai Hati...





Wahai hati..
mengapa terasa mati....
Hati terkubur buta menilai dunia....

Wahai hati...
butakah engkau dalam melihat dunia..
mengapa yang hitam menjadi putih..
yang putih menjadi hitam..

Wahai hati...
apakah warnamu sekarang?
adakah hitam seperti arang?
ataupun putih seperti kapas?

Wahai hati..
mengapa airmataku kian kering?
adakah hatiku sudah kemarau mengingat Dia?

Wahai hati..
apakah yang kau rindu?
Pencipta ataupun yang dicipta?

Wahai hati...
pagarilah nafsu agar tidak menjadi raja..
luaskan iman agar dapat mengawal rasa..

Wahai hati...
biarlah sakit saat merindui Dia..
kerana Dia ubat untuk segalanya...

-- ハナ --

Monday, 10 March 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH ( EPISOD 4)



Mataku yang kuyu sebentar tadi menjadi segar kembali. Aku berasa terkejut apabila menerima panggilan daripada Razif. Apalagi tujuan Razif menelefonku?
          
“Walaikumsalam. Ada apa Encik Razif call saya?” jawabku untuk kepastian.

“Dah dua bulan saya simpan benda ni. Awak tidak perasan ke? Cuba cek dompet miss Aisyah” balasnya.

SEMANIS DONUT SEPAHIT KOPI




Jam menunjukkan hampir jam 12.40am. Masih tekun mencari artikel untuk assigment. Tangan menaip tapi fikiran melayang.

Apa yang difikir?

Jawapannya...tentang misteri kapal MH370...

Sunday, 9 March 2014

NYALAKAN CAHAYA DI HATI MU




Kesejukkan di subuh hari membuatku bertambah lena dipeluk erat oleh selimut. Mimpi menjadi lebih panjang.

"Allahuakhbar..Allahuakhbar.."

Suara azan memecahkan mimpiku. Apa tidaknya asramaku hanya bersebelahan dengan surau kampung. Di ikutkan hati mahu saja aku meneruskan tidur, namun kemahuan itu aku tepis. Bius syaitan memang halus, mataku masih lagi tertutup walaupun aku sudah dalam posisi duduk.

Monday, 3 March 2014

MY NOVEL: SETEGUH KAABAH ( EPISOD 3)

         

        “Assalamualaikum, cik Aisyah” satu suara kedengaran dari pagar rumahku.

“Mungkin Razif agaknya” desis hatiku sambil membetulkan tudung labuhku. Dengan perlahan aku membuka pintu rumahku.  Aku terkejut melihat kelibat  ikhwah yang menolongku ketika tersungkur seperti buah nangka tempoh hari. Aku keluar mendekati pagar rumah.

“Kamu ni mesti kawan Razif kan? Razif bagi alamat saya kat awak?” kataku tanpa merendahkan suara.

Kening kirinya terangkat sedikit ke atas. Dia kembali ke keretanya mengambil sesuatu. Bajunya yang berkolar, tinggi lampai dan matanya terlalu memukau membuatkan aku segera mengalihkan pandanganku.

Thursday, 27 February 2014

Sila Jangan Kata Hipokrit kepada Mereka yang Masih Belum Bertudung!




Aku membetulkan rambutku yang ditiup angin. Cuaca panas begini pasti merosakkan rambutku! Aku melangkah masuk ke surau kolej.

Sekelip mata, aku terasa diperhati. Janggal? Aku sudah biasa. Aku meletakkan beg galasku di sudut. Malang untukku, telekungku terdampar di birai katilku di bilik. Aku terlupa membawanya.

Seusai mengambil wuduk, aku mencari jika ada telekung yang tidak digunakan. Dan malang sekali lagi, tiada telekung untukku.

Seorang wanita yang sibuk membetulkan tudung bawalnya memandang sinis kepadaku. Aku melemparkan senyuman tawar untuknya.

"Kenapa tak solat je dengan rambut terdedah? kalau kat depan manusia tak malu buka aurat, takkan nak jadi hipokrit depan Allah? Sedarlah diri tu sikit" senyumanku di balas dengan kata-katanya yang sinis.

Aku hanya mendiamkan diri. Kesabaranku sedikit tercalar.

MACAM CANTIK JE, MACAM COMEL JE




Semua orang nak cantik..semua orang nak comel. Mungkin kita akan berusaha membuat apa sahaja supaya orang akan anggap kita cantik dan comel.

Malah kadang-kadang kita sanggup beli produk kecantikkan yang beratus ringgit hanya ingin kulit yang putih, gebu dan halus.

Wanita dan lelaki takkan lari daripada rasa ingin cantik dan kacak. Tak salah nak cantik, malah Allah suka dengan kecantikkan. Namun perlulah cantik bersyariat.

Namun, pernahkah kita terfikir untuk “cantik” dihadapan-Nya?

Ya, kita mampu cantik dihadapan manusia, tapi mampukah kita cantik dihadapan-Nya?